Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fajtákról

2010.07.25

A "bölcső" hatása

A különféle lócsoportok kialakulására a környezet - ahol hosszú időn keresztül éltek - nagy befolyást gyakarolt. A sivár környzethez alkalmazkodva lettek a musztángok olyan ellenállóak, hiszen az amerikai pusztán csak azok a szívós lovak maradhattak fenn amelyek beérték a fűcsomókkal és szomjúságuk csillapítására kilométereket tudtak megtenni. Minél sivárabb a táj, annál keményebb és kitartóbb lovak alakulnak ki rajta. A Shetlandi póni azért nőt olyan picikére, mert a hegyekben, ahol élt, csak kevés fű nőt. A camargue Képfajta bölcsője mocsaras terület volt így biztos járású lová fejlődött.

 

Új fajták

 

Az ember a jobb tulajdonság kialakítása reményében avatkozott a különféle lófajták kialakulásába úgy, hogy a különböző fajtákat szaporítani (kereztezni) kezdték egymással. A cél az volt, hogy egy olyan utód jöjjön a világra, amely a szülői jó tulajdonságokat örökölve szívós és erős lesz. Egyes kereztezések nem mindig jártak sikerrel mások igen. Előfordult olyan is, hogy egy erős és jó tulajdoságú új fajta született.

 

Fajták csoportosítása

 

Ma kb. 200 lófajtát ismerünk, de ezeken túl akár több is létezhet világszerte. Ezen fajtákat nem csak méret és szín szerint, hanem használat és vérmérséklet szerint is csoportosíthatjuk.

 

A legkisebbektől a legnagyobbakig    

 

A fajtákat méret szerint marmagasságuknak megfelelően csoportosíthatjuk. A legkisebb lófajták, azaz a pónik marmagassága 148 cm lehet. Az ezt leghaladók már a nagy lovak csoportjába esnek. A legkisebb ló a falabella (76 cm-nél is kisebb), a legnagyobb pedig shire ló (legalább 165 cm).

 

Hideg, meleg vagy teli

Vérmérséklet szerint meleg- és hidegvérüeket, illetve telivér fajtákat  különböztethetünk meg. A hidegvérüek nehéz tájlovak, melyek nem csak erősek hanem nagy testüek, és szélesek is. Rövid lépéseik nagy húzóerőt biztosítanak, így elsősorban nehéz terhek vontatására és mezőgazdasági munkák végzésére alkalmazták őket. Egyik legfőbb jellemzőjük a dús banff-nemzeti-park--alberta--kanada.jpg bokaszőrzet. A melegvérű fajták, a hidegvérűekkel ellentétben karcsúbb és nyúlánkabb alkatúak. Természetüket tekintve élénkebbek, olykor nyugtalanabbak is. Leginkább lovaglásra használják őket. A telivérek (arab telivér, angol telivér) a legszebb és legnemesebb fajták, melyeket már hosszú időn keresztül csakis fajtán belül tenyésztenek..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.