Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éber Érzékek

2010.06.06

Éber Érzékek

A ló hallása sokkal kifinomuktabb az embereknél. Fülei állandóan mozognak, így minden hangot érzékel. Kitűnő hallásának köszönhetően, könnyen magtaulja az emberi hangot dicsérettel vagy éppen megrovással párosítani. Mivel a szemek egymástól viszonylag nagy távolságban ülnek, a ló majdnem körkörös térlátásnak örvendhet. Ez a képesség különösen akkor előnyös egy vadon elő állatnak, amikor veszély fenyegeti.

 

 

Tapintószervek

A ló tapintószervei a lába és az orron található hosszú orr szőrök. Patái segítségével érzékeli, ha fűre vagy talajra lép. Erős orr- és pofaszőrei pedig a táplálék és a számára ismeretlen tárgyak ,,felfedezésére'' szolgálnak, ezért ezeket lenyírni semmi esetre sem szabad.  

 

 

„Jelmagyarázat"

 
A nyerítés fontos kommunikációs eszköz a lovaknál, melynek jellentése különböző lehet. A kanca hangos nyerítéssel hívogatja csikóját, ha szem elől veszíti. A hangadás üdvözlést is kifejezhet. A baráti viszonyban állók már látásra vagy hallásra felismerik egymást, és Képköszöntésük jeleként egymás marját harapdálják. Mivel a lovak vadonban csapatba élnek. Ezért vezérré az válhat, amilyik a legnagyobb barátságot és erőt tanúsítja. A vezéregyéniség az élre társai megfélemlítésével kerülhet, amelyet rugással, harapással vagy  fenyegető gesztusokkal (pl.: a fül lesunyítása és a mimika) ér el. A háziló harapásával rosszkedvét vagy a rossz bánásmódot próbálja érzékeltetni. A ló kapálása türelmetlenségére utal. Hempergése jókedvének bizonyos jele, de szőrének tisztításakor is így cselekszik. A utóbbi jelek ugyanakkor lehetnek az ún. kólika fontos tünete is! 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nagyon jó

(Cinti, 2011.03.13 16:40)

nagyon jó lett tetszik az ujj lila szín!

Re: nagyon jó

(Horsecsajszii, 2011.03.14 08:35)

Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszik :)