Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejlődés

2010.07.04

A várva várt pillanat

A kanca kicsinyének érkezésére 11 hónapot vár. Amikor eljön a pillanat, a gondos anya nyugodt, biztonságos helyet keres. Háziasított lovaknál a kis patás akkor jön világra, amikor még mindenki alszik. Az újszülött csikó kisebb-nagyobb botladozások után igyekszik minél hamarabb hosszú lábaira állni, mintha tudná, hogy magatehetetlen állapotban védtelen a ragadozókkal szemben. Pár óra leforgása után már bármilyen iramban képes követni anyját. Ekkor még csak anyatejjel táplálkozik. Az újszülüttnek kezdetben még sok pihenésre van szüksége, ami anyja felügyeletével történik.

 

Cseperedőben

Az első fűharapásokra hathetes korában kerül sor, a cseperedése folyamán kezdi levedleni puha csikószőrét is. Kíváncsisága kielégítésére már egyre többször távolodik el anyja oltalmazó közelségétől. Felnőtt korát 6 évesen éri el. A ló kiképzését 3-4 éves korban jó elkezdeni, mivel csontozata ekkor erősödik meg kellőképpen. Izomzata tisztán látható a nyakon, és a hátsó lábakon, sörénye és farka most már hosszabb és erősebb.

Kép

 Meddig él a ló?

A ló várható élettartama átlagosan 20 év, de sok ló 25-26 évig élhet. Pónik között a jóval 30 év feletti életkor sem ritka. Élettartamát nagyban befolyásolja egészségi állapota és a tartási körülmények. Egészségének megőzzésében fontos a megfelelő takarmány. Az állatot sohasem szabad túletetni mert ízülezei sínylik meg.

 

 A tisztaság fél egészség

Az istállóban tartott kedvencünket a szabadon tisztogassuk. A lóhoz mindig oldalról közelítsünk, nehogy megijedjen és kirúgjon. Erősebb kefét használjunk a szőrzetéből való szennyeződések eltávolítására. Az érzékenyebb testrészek (pl.: láb, fej) tisztaságára puha kefét célszerű alkalmazni. A sörényt és a farkat próbáljuk meg szőrszálról szőrszálra puha kefével átkefélni. A paták megtisztításáról se feletkezzünk meg! Patakaparóval, a kövek és a szennyeződések könnyedén eltávolíthatók, levágásuk hathetenként javasolt. A lovak szőrét a patával ellentétben nem célszerű nagyon lenyírni, mert ez védi őket a hidegtől, piszkoktól és rovarcsípésektől. Egy rendes „átcsutakolással" nemcsak lovunk bőre és izma frissül fel, de közérzete is javul. A gondoskodásért nem lesz hálátlan.

 

Kép Lóeledelek 

 

A ló számára nélkülözhetetlen a friss ívóvíz, a zsenge fű vagy széna, mint szállas takarmány. Az abrak (pl. zab, árpa) kiváló táplálék kiegészítő és energiaforrás. A lovat több kissebb adagban etessük, mert gyomrának mérete nagyon kicsi. Ha erre nem figyelünk kellőképpen az állat pusztulását okozhatjuk. A só fontos ásványi  anyag, ezért nyalósó formájában mindig álljon a ló rendelkezésére.  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.