Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kantár és a kantározás

2011.05.15

Szándékodat többek között a kantárral adhatod a ló tudomására, azaz hogy pontosan melyik irányba, milyen tempóval szeretnéd, hogy menjen. Mint ahogy  a legtöbb lovas felszerelés, ebből is van néhány. Ezek közül mégis a legmegfelelőbbet válaszd ki, hiszen a lovak fejmérete nem egyforma. A pónikhoz és az arab fajtákhoz inkább a vékonyabb és puhább kantár illik, a nagyobb kobakkal rendelkezőkhöz inkább a szélesebb. Nemcsak bőr, hanem műszálas is lehet.

 

A kantár részei:

 

kantar_reszei_kincsem.jpg

 

A kantár:

Hogy a kantárt hatékonyan és biztonságosan tudd használni, pontosan, de kényelmesen kell a ló fejéhez igazítanod. A homlokszíjat soha ne húzd túl szorosra, mert megsértheti a fülét. A torokszíj és az orrszíj helyes beállítását akkor találtad el, ha az ujjaid beférnek alá. A zablák közül mindig akkorát válasz, amekkora a ló szájszélessége, hiszen ha túl nagy, ide-oda csúszkálja, ha túl kicsi, akkor a száját becsípve okoz fájdalmat.

jessica_horse_series_10_by_bonavista_tim-d2xkmwj.jpg

 

 

A kantározás fortélya: 

Lovad bal oldalára állva ügyesen emeled át a fején a szárat, majd a jobb kezedben  a kantár felső részével bújtasd bele. A zablát úgy tudod a legegyszerűbben a szájába tenni, ha a hüvelyk- és a gyűrűsujjaddal kicsiny nyomást gyakolorsz a szájzúgra. Ha ez sikerült, finoman húzzd a tarkószíjat a füle mögé, és igazítsd meg a sörényét. Ezután beállíthatod a torok- és az orrszíjat is, de ne húzzd nagyon feszesre (hogy az ujjad kényelmesen beférjenek alá). Így a kantár a ló állkapcsánál is hagy némi szabadságot, azaz kicsit mozgathatja és ki is nyithatja. Amennyiben a zablán álladzólánc is lóg, azt utáljára, szintén ujjnyi hézaggal csatold az álla mélyedéséhez.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.