Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyergek és a nyergelés

2011.04.21

Ahhoz, hogy a lovad hátára pattanhass, szükséged lesz bizonyos felszerelésekre. Hogy kényelmesen és biztonságosan lovagolhass meg kell találnod mindkettőtök számára a legmegfelelőbb nyerget. Ha csak hétköznapi lovaglásra vágysz, akkor elegendő egy egyszerű univerzális nyerget választanod. Ez a tereplovaglásokon kivűl még ugratásra is alkalmas lehet ha viszont arról ámodsz, hogy híres díjlovagló leszel, nem árt beszerezned egy mélyebb üléses, egyenes szárnyú díjlovagló nyerget, amelyben sokkal könyebben tudsz majd egyensúlyozni. De ha más lovassportok felé "kacsintgatsz" inkább, az elképzelésednek megfelelő ugratónyereg, westernnyereg és dámanyereg közül is választhatsz. 

 

A nyereg részei:

 

nyereg_reszei_kincsem.jpg

 

A nyereg:

Az ideális nyregnek, sehol nem szabad nyomnia. A mar és a nyeregkápa között mindig hézagnak kell lennie, és oldalról picit sem szoríthat, hiszen az ilyen nyereg minden bizonnyal szűk, így ezt tágabb markamrájúra kell cserélned. Hogy a súlyt mindig egyenletesen oszlassa el a ló hátán, mindig vízszintesen kell állnia.

 

A heveder:

A nyerget a hevederrel tarthatod lovad hátán. Többféle alakúval és anyagúval találkozhatsz, melyek közül mindig a szakágnak és a testfelépítésnek legmegfelelőbbet válaszd. A legidőtállóbbak a bőrből készült hevederek. Tisztán tartására mindig figyelned kell, különben  a rárakódott szennyeződések kidörzsölhetik kedvenced bőrét. Biztonságod érdekében állapotát rendszeresen ellenőzizd, beleértve a varrást is, nehogy egy baleset vessen véget a közös ,,túránknak". Mielőtt nyeregbe pattannál, a heveder feszességét többször is ellenőrizned kell. Ha szükséges, még húzz rajta. A ló bőrének heveder okozta gyűrődéseit mellső lábainak megemelésével símíthatod ki.

 

saddle_by_paintgirl68.jpg

 

A nyeregalátét:

Hogy a lovaglás mindkettőtök számára kényelmes és szórakóztató legyen, a nyereg alá egy párnát vagy takarók, azaz nyeregalátétet is kell helyezned. Ezt kölönböző anyagból készíthetik, és a nyereg formájának megfelelően is kivághatják. A stabilabb rögzítés érdekében szíjakkal látják el, hogy a nyereghez erősítsd.

 

A kengyel:

Mindig a lábadnak megfelelő nagyságú kengyel mellet dönts, azaz soha nem szabad 1 cm-nél szélesebbnek lennie a cipőt talpánál. Ellenkező esetben ugyanis könnyedén átcsúszhat a lábad rajta. A kengeylt kengyelszíj rögzíti a nyereghez, mely a használat során könnyen megnyúlhat. Célszerű rendszeresen ellenőrizned hosszát és állapotát is, hogy nem használódott-e el túlságosan.

 

 

A nyergelés technikája:

Ha kiválasztottad a mindkettőtök kényelmének és biztoságának megfelelő nyerget, eljött az ideje a felnyergelésnek. Mielőtt lovad hátára tennéd, ellenőrizd, hogy nem maradt-e horzsolást okozó szennyeződés a szőrén.

Először a nyeregtakarót kell felterítened, amit egészen előre-, aztán folyamatosan hátra tolja csúsztass a helyére. Így elkerülheted a szőr felborzolását, ami igen kellmetelen lehet.

Ragadd meg a nyerget, és kis lendülettel vesd kedvenced hátára, arra azonban ügyelj, hogy a nyeregtakaró ne gyűrödjön meg alatta.

Ezután ellenőrizd a nyereg helyzetét, hogy nincs-e elöl a vállán, vagy túlságosan hátul. A nyeregnek vízszintesen kell feküdnie, azaz az elülső nyeregkápa nem lehet magasabban a hátulsónál.

Majd a lovad orra előtt menj át a jobb oldalára, és csatold a hevedert a nyereghez, a másik felét pedig óvatosan engedd le.

 

saddle_f_i_t_______by_aestivall.jpg

Miután megbizonyosodtál arról, hogy a heveder nem csavarodott meg, sétálj vissza a bal oldalára, húzd át a hasa alatt a másik végét, és rögzítsd a nyeregszárny alatti felrántószárhoz. A hevedert mindig annyira húzd meg, hogy rögzített állapotban a nyújtott ujjaid még beférjenek alá.

A kengyelvasat annyira kell leengedni, hogy a nyeregbe tudj huppanni.