Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napjaink legendás galoppversenyzője, Overdose

2011.04.15

Született: 2005. április 2., Nagy-Britannia

Fajtája: angol telivér

Neme: mén

Eredményei: veretlen, általában magas fölénnyel és pályarekoddal fejezi be a versenyt


overdose.jpg

 

   Napjaink legnagyobb sztárja, a Kincsem nyomdokaiba lépő Overdose Nagy-Británniában született 2005 árpilis 2-án egy idős házaspárnál. Útja innen a newmarketi árverésre vezetett, ahol egyedül Mikóczy Zoltán tett komolyabb licitet rá. A telivérek szerelmese ekkor még nem is sejtette, hogy egy igazi tehetség birtokába került. A Dózinak becézett Overdose másfél évesen vehette az első tanulóleckéket Ribárszki Sándortól a Dunakeszi-alagi Tréningközpontban. Miután megbarátkozott az idegen lószerszámokkal, lovassal a hátán, egy segítő vezetésével folytatódott a karámban való tanulás. Versenypályára a második héten léphetett először, majd a 3 hónapig tartó alapképzés után sor került a keményebb edzsésre is.

 

overdose1-d0000d4bf44aa10ee6b50.jpg

 

     Tanulékonyságának és érettségének köszönhetően   már korán, kétévesen elindulhatott élete első igazi  megmérettetésére 2007-ben. Ebben az évben összesen ötször állt rajthoz, és mindegyiken parádés győzelmet aratott. Nem történt ez másképp 2008-ban sem, viszont a  2009-es szezonban csak egyszer nyerhetett, pályarekorddal, 8 hosszal győzőtt, így a további futamokat ki kellet hagynia patairha-gyulladása miatt. 

 

    Az egyik 2008-as párizsi versenyen Dózi remek formában vágott neki aznapi futamának.de hiába, mert az egyik verseny társának műszaki hiba miatt nem nyílt ki a bokszajtaja, azért abírák piros zászlóval leintették a versenyt. Ezt azonban a korlátnál (barriernél) lovagló  zsokék  nem látták, ezért egészen a cálig futottak lovaikkal.Overdose ért elsőnek a célba. Késöbb a szervezők a verseny ismétlése mellett döntöttek. Mikóczy Zoltán azonban jobban féltette Dózi egészségét annál, mint hogy néhány óra múlva rajthoz állítsa.dozi.jpg

 

   Rövid távon általában orrhossz, fejhossz, maximum félhosszas győzelmet szoktak aratni. Overdose "legszorosabb" győzelme is 1,5 hosszas volt. A 12 versenyen amin elindult összesen 104 hosszal győzött. Ezért világklasszis a ló. 

 

  [Miután Overdose új otthonába került, még sokáig névtelenek mondhatatta magát. Miután a családfa szabályai szerint nevét csakis anyja nevének kezdőbetűje után kaphatja, Ribánszki Sándor az Orient Expressz elnevezést javasolta. Mikóczy Zoltán fejében az Oszama bin-Laden név is felmerült, végül lánya, Lilla javaslatára az Overdose nevet kapta. Overdose méltán rászoltált nevére, hiszen neve jelentésének megfelelően ('túladagolás') túlteng benne a tehetség.  

  Noha a versenylovak inkább emésztő rendszeri problémákkal küzdhetnek, és ínszalagjuk is megsérülhet, Dózi gyenge pontjai mégsem ezek. Igen szívós és erős, egyedül patája érzékenyebb, ami fokozatosabb odafigyelést igényel.]

 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pánd

(regina, 2014.10.25 12:23)

Nagyon jó ló vagy overdose nekem is kéne ilyen jó ló mint te vagy imàdlak puszika regina